Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki otrębowe

Cały dom pachnący świeżo upieczonymi bułeczkami... Chcesz zabawić się w piekarza ? :)

Skąd na stole smaczny chlebek?

Rolnik sieje ziarno w glebę .

(Gleba to jest ziemia czarna,

w której rośnie zboże z ziarna).

 

Kiedy zboże jest dojrzałe,

rolnik kosi je z zapałem,

potem młóci w swych maszynach

i wywozi plon do młyna.

 

Młynarz w młynie ziarno miele,

białej mąki robi wiele.

Mąka trafia do piekarza,

który ciasto z niej wytwarza.

 

Z ciasta robi chleb, rogale...

W piecu piecze je wytrwale.

Jest pieczywo! „ślinka leci”

Więc smacznego drogie dzieci !

(B. Szut)

 

 

Przygotuj:

- miskę

- łyżeczkę

- ściereczkę kuchenną

- blaszkę do pieczenia

- papier do pieczenia

- pędzelek do oleju

- foremkę do wody ( może być mała blaszka lub foremka do babki )

 

Składniki:

- 300 g mąki ( 1 i 3/4 szklanki )

- 50 g otrębów pszennych lub żytnich ( 1 szklanka )

- 20 g oleju ( 3-4 łyżki )

- 1 łyżeczka suchych drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki cukru

- 190 g letniej wody ( 1/2 szklanki wody )

 

Plan działania: ( przepis cytuję za Pracownią Wypieków )

1) Zanim zaczniesz bawić się w piekarza, przeczytaj uważnie to i to

2) Do miski wsyp mąkę, otręby, sól, cukier, drożdże i wymieszaj. Dolej wodę, olej i ręką wyrób ciasto

 

1

3) Z ciasta uformuj kulę, wierzch posmaruj olejem, przykryj czystą ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość

 

2

4) Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 części. Z każdej uformuj kulkę. Jeśli podczas formowania ciasto będzie się kleić, posmaruj ręce olejem

5) Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia

6) Uformowane bułeczki ułóż na blaszce, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Bułki w tym czasie wyrosną, więc nie układaj ich zbyt blisko siebie

 

4

7) Piekarnik nagrzej do 230 stopni

8) Do foremki, do połowy jej wysokości, wlej wody. Ustaw ją na dnie piekarnika

9) Wyrośnięte bułeczki posmaruj delikatnie olejem i z pomocą Osoby Dorosłej, wstaw do piekarnika na około 10-15 minut, aż bułeczki będą rumiane

10) Po tym czasie poproś Kogoś Dorosłego o pomoc i ostrożnie wyjmij blaszkę z pachnącymi bułeczkami. Poczekaj, aż bułeczki przestygną

 

4

11) Przygotuj pyszną kanapkę z ulubionymi dodatkami i zajadaj ze smakiem

 

 

5

 

Bułeczkowego smacznego ! :)

czwartek, 17 marca 2011, maamusi
Tagi: otręby
Print

Polecane wpisy

Komentarze
kulinarnespotkania
2011/03/18 16:38:10
zjadlabym takie buleczki ze smakiem, sa cudne:)
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi