Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto bia這-br您owe - kakaowe i 鄉ietankowe

W Majulkach piek si urodzinowy torcik. I to jaki ! Solenizant to zagorza造 wielbiciel W鎩ta Hudsona,Mariana,Edka,Gieni,Sally Carrery,Z這mka,Og鏎ka,Kamasza,Loli,Guido i Luigiego,Szeryfa,Pana Kr鏊a,itp...Wiecie ju jaka to bajka? :)W鈔鏚 wszystkich niesamowitych postaci oczywi軼ie najwa積iejsze miejsce zajmuje Zygzak McQueen. To w豉郾ie on zaparkowa na 鈔odku urodzinowego sto逝 i wywo豉 cudny u鄉iech na buzi Naszego Czterolatka :)

Przepis jest d逝gi i wydaje si, 瞠 jest skomplikowany, ale z pomoc Osoby Doros貫j na pewno dacie sobie rad :) Naprawd warto ! :)

Tort sk豉da si z ciasta z poni窺zego przepisu ( w tym wpisie podajemy tradycyjn wersj ciasta prze這穎nego mas w blaszce :) )

2

Przygotuj:

- garnek do masy kakaowej

- 造磬

- 造瞠czk

- mikser

- blaszk do pieczenia

- papier do pieczenia

- misk do masy 鄉ietankowej

- misk do ubijania bia貫k

- sito do przesiania m彗i

Sk豉dniki na ciasto:

- 1 kostka margaryny "kasi"

- 6 造瞠k wody

- 3 造磬i kakao

- 1,5 szklanki cukru

- 1 szklanka m彗i tortowej

- 0,5 szklanki m彗i krupczatki

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia

- 4 jaja

- kolorowa posypka do ciast

Sk豉dniki na mas: (z przepisu Dorotki ze strony Moje Wypieki)

- 750 g serka mascarpone

- 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% ( bardzo zimnej)

- 100 g cukru pudru

Plan dzia豉nia:

1) Zanim upieczesz murzynkowe ciasto, przeczytaj uwa積ie to i to

2) Do garnka wrzu margaryn, wlej 6 造瞠k wody, wsyp 3 造磬i kakao i 1,5 szklanki cukru. Postaw garnek na ma造m ogniu, podgrzewaj ca造 czas mieszaj帷. Uwa瘸j, 瞠by nie doprowadzi do zagotowania !

3) Gdy margaryna si rozpu軼i, odstaw garnek na oko這 1 godzin, 瞠by masa kakaowa wystyg豉.

4) W tym czasie zr鏏 mas 鄉ietankow: Do miski wlej krem闚k, ubij mikserem a b璠zie sztywna, dodaj cukier i jeszcze chwil ubijaj. Gdy 鄉ietanka jest dobrze ubita - 這patki miksera zostawiaj 郵ady na powierzchni.

5) Do ubitej 鄉ietany dodaj serek mascarpone. Mieszaj kr鏒ko mikserem, a masa b璠zie g豉dka. Masa 鄉ietankowa jest gotowa. Owi misk foli aluminiow i wstaw j do lod闚ki

6) Wracamy do ciasta: Jajka umyj w ciep貫j wodzie. 草速ka oddziel od bia貫k. 草速ka dodaj do sch這dzonej masy w garnku, a bia趾a wlej do miski, w kt鏎ej je ubijesz

7) Obie m彗i przesiej przez sito i dodaj do garnka z mas kakaow. Dodaj te 2 造瞠czki proszku do pieczenia. Wymieszaj mikserem, 瞠by nie by這 grudek

8) Umyj 這patki miksera, dok豉dnie je wytrzyj, 瞠by by造 suche. Ubij bia趾a na sztywn pian. Dodaj je do masy kakaowej i delikatnie wymieszaj wszystko 造磬

9) Blaszk wy堯 papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C

10) Mas wylej na blaszk. Wstaw j ostro積ie do piekarnika. Piecz oko這 1 godzin. Po tym czasie popro Kogo Doros貫go, aby patyczkiem sprawdzi, czy ciasto jest upieczone. Gdy patyczek jest suchy - murzynek jest gotowy

11) Z pomoc Osoby Doros貫j wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ca趾owitego wystygni璚ia

12) Gdy ciasto jest zimne, przekr鎩 je ostro積ie na p馧. G鏎n warstw od堯 na bok uwa瘸j帷, 瞠by si nie z豉ma豉

13) Na doln warstw murzynka wy堯 po這w masy 鄉ietankowej. Rozsmaruj na ca貫j powierzchni i posyp kolorow posypk.

14) Ostro積ie po堯 na mas g鏎n warstw ciasta i doci郾ij, 瞠by si dobrze po陰czy造. Pozosta陰 mas 鄉ietankow rozsmaruj na wierzchu i posyp kolorow posypk.

15) Uff! Gotowe ! :)

Je郵i jeste bardzo niecierpliwy - pokr鎩 ciasto w kostki i zajadaj ze smakiem. Jednak najlepiej wstawi je na przynajmniej 1 godzin do lod闚ki.

3

Przes這dkiego smacznego ! :)

鈔oda, 23 marca 2011, maamusi
Print

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/03/23 08:28:21
niez豉 bryka ;)
-
kulinarnespotkania
2011/03/23 17:48:10
fajny torcik:)
-
maamusi
2011/03/23 23:17:46
dzi瘯uj :) najwa積iejsze, 瞠 spe軟i swoj rol - czyli wywo豉 u鄉iech :)
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi