Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Makaronowa pychotka bazylią pachnąca

Już starożytni mieszkańcy Egiptu znali lecznicze właściwości bazylii. We Francji nazywana jest królewskim zielem. Przyciąga również szczęście, wierność, przyjaźń. Nazwa wywodzi się od greckiego słowa basileus czyli król, gdyż wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę. Tak więc dziś prawdziwie królewskie danie :)

Przygotuj:

- garnek

- cedzak do makaronu

- patelnię

- łyżkę

- deskę do krojenia

- nóż

 

Składniki:

- 250 g makaronu

- pół puszki groszku konserwowego

- 6 plasterków szynki

- 5-6 listków świeżej bazylii

- masło

- olej

- sól, pieprz

 

1

 

Plan działania:

1) Zanim przygotujesz pachnący makaron przeczytaj to i to

2) Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu

UWAGA ! O odcedzenie makaronu poproś Kogoś Dorosłego, ponieważ garnek jest ciężki, a woda i para gorące i mógłbyś się poparzyć !

3) Szynkę pokrój na cienkie paseczki

4) Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Wrzuć pokrojoną szynkę. Smaż ok. 2-3 minuty, aż się odrobinę zrumieni. Wrzuć odcedzony groszek. Smaż ok. 3 minuty mieszając od czasu do czasu

 

2

5) Dodaj makaron, 1 łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Smaż ok. 3 minuty

6) Listki bazylii posiekaj nożem na cienkie paseczki. Dodaj je do makaronu. Wymieszaj

7) Wyłóż makaron na talerz, posyp posiekaną pachnącą bazylią...

 

 

3

Makaronowo - szynkowo - groszkowo - bazyliowego smacznego !!!

niedziela, 27 marca 2011, maamusi
Print

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2011/03/27 21:28:02
Ajć pachnie bazylią, pachnie...! :))) Mniaaam!
-
kulinarnespotkania
2011/03/28 19:12:57
zjadlabym ze smakiem taki makaron:)
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi