Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Płaskie rafaello

Palma kokosowa w języku malajskim znana jest jako „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa się ją „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią „lekarstwo na wszelkie choroby”. My nie będziemy wspinać się na wysokie palmy w celu strącenia kilku kokosowych owoców. Nie będziemy używać młotka, wiertarki, łomu ani gorącego piekarnika żeby dostać się do wnętrza kokosa. Nie będziemy rzucać orzecha z 10-go piętra, żeby go rozłupać. Użyjemy wiórków kokosowych - szybko, łatwo i przyjemnie :) A do tego jeszcze pysznie :)

Przygotuj:

- garnek

- duży kubek

- łyżkę

- trzepaczkę

- mikser

- miskę

- blaszkę kwadratową lub prostokątną

- folię aluminiową

 

Składniki:

- pół litra mleka

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (kartoflanki)

- 2 płaskie łyżki mąki pszennej

- 1 cukier waniliowy

- 1 szklanka cukru

- paczka słonych krakersów

- 1 kostka margaryny (najlepiej "Kasi")

- 25 dkg wiórków kokosowych

 

Plan działania:

1) Zanim zaczniesz tworzyć pyszności, przeczytaj uważnie to i to

2) Do dużego kubka wlej mleko (do połowy kubka). Dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj

3) Do garnka wlej pozostałe mleko i wsyp cukry, wymieszaj i zagotuj

4) Do gotującego mleka (uważaj, żeby nie wykipiało) wlej mieszaninę z kubka. Mieszając budyń trzepaczką, trzymaj na ogniu jeszcze około 1 minutę. Odstaw na bok aż ostygnie

5) Do miski wrzuć margarynę i utrzyj mikserem na gładką masę. Dosyp wiórki ( zostaw 5 łyżek wiórków do posypania wierzchu). Wymieszaj

6) Do masy wiórkowej dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i mieszaj mikserem

7) Blaszkę wyłóż folią aluminiową, na niej ułóż krakersy

 

1

8) Na krakersach rozsmaruj połowę masy budyniowej

 

2

9) Na masie ułóż kolejną warstwę krakersów, a na nich pozostałą masę

 

3

10) Wierzch posyp wiórkami

 

4

11) Owiń blaszkę folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

 

 

5

 

Wiórkowego smacznego ! :)

środa, 16 marca 2011, maamusi
Tagi: rafaello
Print

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/03/16 08:38:16
zdecydowanie pysznie :)
-
skawola
2011/03/16 10:17:44
wygląda smakowicie:)Jadłam już kilkakrotnie podobne ciasto i zawsze było wspaniałe:)
-
kulinarnespotkania
2011/03/16 17:18:32
pyyycha!!! moze sie zalapie na kawaleczek:)
-
maamusi
2011/03/16 22:04:40
proszę się częstować - na pewno dla wszystkich wystarczy :)
-
judik1119
2011/03/17 22:46:10
U mnie też ostatnio było Rafaello:) Smakowicie wygląda:) Też podkradam kawałeczek:)
-
Gość: Agusia1993, *.rybnet.pl
2012/08/08 22:44:00
no i kolejny przepis wypróbowany i zdecydowanie stawiam go na I miejscu ;D wszystkim smakowało pozdrawiam
-
maamusi
2012/08/09 09:57:09
widzę, że "produkcja" idzie pełną parą :) bardzo mnie to cieszy :) pozdrawiam :)
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi