Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki wielkanocne

"Idą święta, wielkanocne idą święta. O tych świętach każdy zając pamięta. Do koszyczka zapakuje słodycze i na święta ci przyniesie moc życzeń..."( A. Galica)

Przygotuj:

- miskę do ciasta

- miskę do masy

- wagę

- mikser

- sito do mąki

- szklankę

- łyżkę

- foremki do babeczek lub blaszkę do muffinek i papierowe papilotki

 

 

7

 

Składniki: ( na 12 babeczek)

* babeczki

- 200 g margaryny Kasi

- 200 g mąki tortowej (1 szklanka + czubata łyżka mąki)

- 200 g cukru (pół szklanki cukru)

- 4 jajka

- aromat waniliowy (3-4 krople)

 

* masa cytrynowa

- 100 ml śmietanki kremówki 30% (musi być zimna, żeby dobrze się ubiła)

- 250 g serka mascarpone (1 małe opakowanie)

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

 

* dodatkowo

- kolorowa posypka

 

 

5

 

Plan działania:

1) Zanim upieczesz pyszne babeczki, przeczytaj uważnie to i to

2) Godzinę przed pieczeniem wyjmij margarynę z lodówki i odstaw, żeby nie była zbyt zimna

3) Do miski wrzuć margarynę, wsyp cukier i wymieszaj mikserem, aż masa będzie jednolita

4) Jajka umyj w ciepłej wodzie. Wbij 1 jajko do masy, miksuj aż się wszystko połączy. Dodaj kolejne jajko, miksuj. I tak dalej - aż wbijesz wszystkie 4 jaja. Na koniec dodaj 3-4 krople aromatu waniliowego

5) Mąkę przesiej przez sito, dodaj do miski z masą i wymieszaj wszystko mikserem do uzyskania gładkiego ciasta

6) Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

7) Jeśli pieczesz babeczki w foremkach - wysmaruj je tłuszczem, żeby babeczki łatwo "wyszły" z foremek po upieczeniu. Jeżeli używasz do pieczenia blaszki do muffinek, wyłóż ją papilotkami

8) Ciasto nakładaj łyżką do foremek. Ostrożnie wstaw blaszkę do piekarnika i piecz 20 minut

9) Po upieczeniu poproś Kogoś Dorosłego o wyjęcie blaszki lub foremek z piekarnika. Odczekaj 5 - 10 minut i wyjmij babeczki z foremek, układając na kratce do całkowitego wystygnięcia.

 

1

10) Gdy babeczki stygną zrób masę cytrynową. Umyj łopatki miksera, będą ci potrzebne do ubicia masy.

11) Do drugiej miski wlej kremówkę, wsyp cukier i ubij mikserem na sztywną masę. Dodaj serek mascarpone, wlej 2 łyżki soku z cytryny i miksuj, aż masa będzie gładka i bez grudek. Uważaj, żeby pestki z cytryny nie wpadły do masy :)

 

2

12) Gdy babeczki będą zimne zdejmij papilotki. Nałóż masę do szprycy z szeroką końcówką i udekoruj wierzch babeczek. Posyp kolorową posypką

 

3

 

Babeczkowego smacznego :)

 

6

 

 

poniedziałek, 18 kwietnia 2011, maamusi
Print
Komentarze
2011/04/18 23:54:12
śliczne babeczki :)
-
2011/04/19 11:01:53
dziękuję :)
-
2011/04/19 14:25:04
Krem wygląda niesamowicie, aż cieknie ślinka. Super sprawa.
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi