Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Grzanki ziołami pachnące

Bo na katar sposób najlepszy to pachnące grzanki z czosneczkiem :)

Spotkał katar Katarzynę -
A - psik!
Katarzyna pod pierzynę -
A - psik!

Sprowadzono wnet doktora -
A - psik!
"Pani jest na katar chora" -
A - psik!

Terpentyną grzbiet jej natarł -
A - psik!
A po chwili sam miał katar -
A - psik!

Poszedł doktor do rejenta -
A - psik!
A to właśnie były święta -
A - psik!

Stoi flaków pełna micha -
A - psik!
A już rejent w michę kicha -
A - psik!

Od rejenta poszło dalej -
A - psik!
Bo się goście pokichali -
A - psik!

Od tych gości ich znów goście -
A - psik!
Że dudniło jak na moście -
A - psik!

Przed godziną jedenastą -
A - psik!
Już kichało całe miasto -
A - psik!

Aż zabrakło terpentyny -
A - psik!
Z winy jednej Katarzyny -
A - psik!

(Jan Brzechwa)

 

6

 

Przygotuj:

- deskę do krojenia

- nóż

- kubek

- łyżeczkę

- wyciskacz do czosnku

- blaszkę do pieczenia

- papier do pieczenia lub folię aluminiową

 

 

Składniki:

- bagietka

- 1/4 kubka oliwy z oliwek

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1-2 ząbki czosnku

- ser feta

- oregano ( świeże lub suszone )

- bazylia ( kilka listków świeżej lub szczypta suszonej )

 

Plan działania:

1) Zanim kuchnię wypełni zapach pomidorów, ziół i czosnku zajrzyj tu i tu

2) Pokrój bagietkę na kromki grubości 2-3 cm

3) Do kubka wlej oliwę z oliwek, dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj łyżeczką

4) Czosnek obierz z łupinek. Użyj wyciskarki do zmiażdżenia ząbków czosnku i dodaj je do oliwy.

5) Jeśli używasz świeżych ziół (a takie są najlepsze) - posiekaj listki i wrzuć do kubka z oliwą i czosnkiem. Przed dodaniem suszonych ziół - rozetrzyj je w rękach i dopiero takie wsyp do kubka. Roztarcie ziół w ciepłych rękach wydobędzie cały ich smak i zapach

 

1

6) Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na blaszkę połóż papier do pieczenia lub folię aluminiową

7) Wymieszaj dokładnie miskturę oliwno-pomidorowo-czosnkowo-ziołową i posmaruj nią bagietkowe kromki. Ułóż je na blaszce i posyp pokruszoną fetą

 

2

8) Ostrożnie, najlepiej poproś o pomoc Kogoś Dorosłego, wstaw blaszkę do piekarnika na ok. 10-12 minut

9) Po tym czasie, z pomocą Osoby Dorosłej, wyjmij blaszkę z pachnącymi grzankami.

 

 

3

 

Zajadaj ze smakiem :)

 

wtorek, 26 kwietnia 2011, maamusi
Print

Polecane wpisy

Komentarze
kulinarnespotkania
2011/04/26 20:46:42
ale pyszne musza byc te grzaneczki:)
-
maamusi
2011/04/26 20:57:07
z takimi składnikami po prostu nie mają innego wyjścia ;) muszą być pyszne i już :))
-
2011/04/26 21:33:05
Jak miło po kulinarnych wzniosłościach wielkanocnych znależć cos tak uroczo prostego i pociagającego...tylko brak mi koncentratu...musza być suszone pomidory...myslę że dadzą radę:)
-
maamusi
2011/04/26 22:12:25
myślę, że suszone pomidory będą tu idealne :) pozdrawiam
-
russkaya
2011/04/27 19:58:02
O i takim oto sposobem mam już jutrzejsze śniadanko zaplanowane ;)
-
maamusi
2011/04/27 21:45:21
podziel się z nami wrażeniami ;) smacznego :)
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi