Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka szparagowa w cieście francuskim

Ciasto francuskie to magiczne ciasto :) Przed pieczeniem jest cienkie i przypomina ciasto na pierogi. Dopiero w gorącym piekarniku w zaczarowany sposób rośnie i napusza się tworząc pyszne i chrupiące warstwy cieniutkich listków.

Płacze pani Słowikowa w gniazdku na akacji,
Bo pan Słowik przed dziewiątą miał być na kolacji,
Tak się godzin wyznaczonych pilnie zawsze trzyma,
A już jest po jedenastej - i Słowika nie ma!

Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku.

Może mu się co zdarzyło? może go napadli?
Szare piórka oskubali, srebry głosik skradli?
To przez zazdrość! To skowronek z bandą skowroniątek!
Piórka - głupstwo, bo odrosną, ale głos - majątek!

Nagle zjawia się pan Słowik, poświstuje, skacze...
Gdzieś ty latał? Gdzieś ty fruwał? Przecież ja tu płaczę!
A pan Słowik słodko ćwierka: "Wybacz, moje złoto,
Ale wieczór taki piękny, ze szedłem piechotą!" 

(Julian Tuwim)

 

U nas dzisiaj zapiekanka zamiast zupki z muszek

Smakowita i chrupiąca kiedy głodny brzuszek :)

 

1 

 

Przygotuj:

- garnek do ugotowania fasolki

- miseczkę

- nóż

- widelec

- naczynie do zapiekania

 

Składniki:

- 20 dkg fasolki szparagowej

- 1/2 opakowania sera feta (ok. 120 g)

- 1/2 opakowania sera bryndza (ok. 60 g)

-  1opakowanie ciasta francuskiego

- pieprz, sól

 

Plan działania:

1) Zanim zapieczesz fasolkę, zajrzyj tu i tu

2) Końcówki fasolki odetnij. Opłucz ją w zimnej wodzie. Każdy strączek pokrój na 2-3 części

1

3) Pokrojoną fasolkę wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli, zamknij pokrywką i zagotuj. Gotuj ok. 30 minut

1

4) Rozwiń płat ciasta francuskiego. Przyłóż naczynie, w którym przygotujesz zapiekankę i przytnij na odpowiednią szerokość

1

5) Ciasto wyłóż w naczyniu, przyduś je lekko do dna i ścianek, nożem przytnij wystające brzegi

1

6) Ugotowaną fasolkę odcedź, ale poproś o pomoc Kogoś Dorosłego.

UWAGA!!! Woda i para w garnku są gorące i mógłbyś się poparzyć!!!

7) Do miseczki wrzuć fetę i bryndzę, rozgnieć widelcem. Dodaj przestudzoną fasolkę. Dosyp pieprzu do smaku. Sery są słone, więc nie trzeba dodawać soli. Wymieszaj

1

1

8) Mieszankę fasolkowo - serową wyłóż na ciasto, rozprowadź na całej powierzchni

1

9) Z brzegów ciasta zrób falbankę zawijając ją na wyłożoną masę

1

10) Z pozostałych kawałków ciasta wytnij paski i ułóż kratkę na powierzchni zapiekanki

1

1

11) Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.

12) Z pomocą Osoby Dorosłej wstaw ostrożnie naczynie do piekarnika. Zapiekaj 30 minut

13) Gdy zapiekanka będzie gotowa poproś Kogoś Dorosłego o wyjęcie jej z piekarnika

14) Ostrożnie pokrój ciasto w trójkąty i układaj na talerzu

 

1

 

Fasolkowo - serowego smacznego! :)

niedziela, 26 czerwca 2011, maamusi
Print

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/06/26 19:20:51
ciekawy pomysł na wykorzystanie fasolki :)
-
maamusi
2011/06/27 00:57:10
i zaskakująco smaczny :)
-
judik1119
2011/06/28 14:19:40
Pyszny przepis:)
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi