Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka szparagowa z gniecionymi pomidorkami

Czy wiecie, że fasolę jako pierwsi "udomowili" Indianie ? :) W Majulkach fasolkę szparagową, czyli nasz poznański szabelek, lubimy najbardziej ze wszystkich fasolowatych :) Polubcie i Wy, ponieważ jest bardzo smaczna, a do tego zdrowa!

Polka-fasolka

Co tam sadzi pan Jeremi?
Sadzi w polu fasolę.
Po ziarenku bęc! Do ziemi:
„Jaki taki plon zbiorę.

Ref: Do re mi, fa so la,
Fa so la si do.
Do re mi, fa so la,
Fa so la sol fa.

Już po tyczce w górę pnie się
Wesolutka fasola.
Pan Jeremi worek niesie:
„Hop fasolo do wora!”

Ref: Do re mi, fa so la,
Fa so la si do.
Do re mi, fa so la,
Fa so la sol fa.

Prosi żonę pan Jeremi:
„Żono, gotuj fasolę
i fasolę gotujże mi,
zanim wyjdę na pole!”


Ref: Do re mi, fa so la,
Fa so la si do.
Do re mi, fa so la,
Fa so la sol fa.

(S. Kraszewski)

 



 

Przygotuj:

- duży garnek

- patelnię

- deskę do krojenia

- nóż

- łyżkę

 

Składniki:

- 0,5 kg fasolki szparagowej

- 3 kiełbasy do smażenia

- 1 cebula

- 1 puszka całych pomidorów

- ziarna łuskanego słonecznika

- sól, pieprz

- suszone lub świeże listki oregano

- oliwa do smażenia

 

 

Plan działania:

1) Zanim zabierzesz się za gniecenie pomidorków i wojowanie szabelkiem, zajrzyj tu i tu

2) Szabelek (fasolkę) umyj i odetnij ogonki z obu stron

1

3) Każdy strączek przekrój na 2-3 części. Wrzuć do garnka. Zalej taką ilością wody, żeby przykryła fasolki. Zamknij pokrywką. Zagotuj

1

4) Od momentu zagotowania wody zmniejsz odrobinę ogień i gotuj fasolkę przez około 30 minut.

5) Obierz cebulę. Pokrój ją w niezbyt dużą kostkę.

11 

1

6) Kiełbaski pokrój również w kostkę, wielkości około 1,5 - 2 cm

7) Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy. Wrzuć pokrojoną cebulkę, po chwili wrzuć kostki kiełbasy. Smaż tak długo, aż kiełbasa się zrumieni. Mieszaj od czasu do czasu, żeby smażonka się nie przypaliła

cf

w

8) Do miski wlej pomidory z puszki. Rozgnieć je ręką na gładką papkę :)

r

e

9) Poproś swojego Dorosłego Pomocnika o pomoc i odcedzenie fasolki

UWAGA !!! Garnek jest ciężki, a woda i para gorące i mógłbyś sie poparzyć !!!

10) Do garnka z ugotowaną fasolką wrzuć ostrożnie rozgniecione pomidory i przesmażoną kiełbasę z cebulką

e

r

11) Dodaj 2 łyżki ziaren słonecznika, pół łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj

12) Zamknij garnek pokrywką i duś około 15 minut

13) Wyłóż porcję na talerz i posyp ziarnami słonecznika

 

 

f

 

Gniecionego - szabelkowego smacznego ! :)

czwartek, 16 czerwca 2011, maamusi
Print

Polecane wpisy

Komentarze
judik1119
2011/06/18 17:42:35
Też bardzo lubimy-pyszna propozycja:)
-
Gość: , *.nplay.net.pl
2011/07/03 10:35:16
Podoba mi się pomysł, chętnie wykorzystam. Pozdrawiam gorąco! Aga
-
maamusi
2011/07/03 17:08:49
Bardzo się cieszę, że pomysł się podoba :) Oczywiście gorąco polecamy :) Pozdrowienia
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi