Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Śnieżny sorbet arbuzowy

Lodów, lodów, lodów nam się chce!!! I chociaż lody, zwłaszcza z kawałkami owoców czy czekolady bywają pyszne, to my wolimy sorbety, zwłaszcza te domowe. Bo są one robione z całych owoców lub owocowych soków, i nie mają sztucznych dodatków ani barwników. Sorbet to po prostu zamrożony owoc wyglądający jak... kolorowy śnieg :) Pyszny. Chłodzący. Prosty. No i nie potrzebujesz maszynki do lodów :)

Przygotuj:

- kubek

- nóż

- deskę do krojenia

- miskę

- blender

- szklane lub metalowe naczynie do sorbetu

- widelec

- folię aluminiową lub spożywczą

 

1

 

Składniki:

- 1 kg arbuza (5-6 kubków pokrojonego arbuza)

- sok wyciśnięty z połowy cytryny

- pół kubka cukru

 

Plan działania:

1) Zanim zamrozisz arbuza, zajrzyj tu i tu

2) Arbuza pokrój na plastry. Odetnij różowy miąższ od zielonej skóry. Wydłub wszystkie pestki (czarne i białe). Pokrój na średniej wielkości kostkę i wrzuć do miski

1

1

3) Do miski z arbuzem wsyp pół kubka cukru, wlej sok z cytryny i wymieszaj

1

1

4) Przełóż wszystko do blendera. Zamknij pokrywkę. Miksuj około 30 sekund

1

5) Przelej sok do metalowego lub szklanego naczynia. Owiń folią i wstaw na noc do zamrażarki

1

6) Następnego dnia widelcem zeskrob całą powierzchnię zamrożonego soku, aż całość będzie wyglądała jak śnieg

1

1

 

7) Porcję do zjedzenia przełóż do kubeczka lub salaterki, a resztę włóż z powrotem do zamrażarki

 

1

 

Śnieżno - sorbetowo - arbuzowego smacznego :)

 

1

sobota, 23 lipca 2011, maamusi
Tagi: arbuz sorbet
Print

Polecane wpisy

Komentarze
trzcinowisko
2011/07/23 19:21:46
skradne parę łyżek:)
-
ugotujmy
2011/07/23 19:56:57
taki słodki róż może zdecydowanie uzależnic :-) arbuzowego sorbetu chętnie spróbuję w takiej domowej wersji, jadłam taki niedawno w lodziarni i niezwykle mi smakował.
-
majanaboxing
2011/07/23 23:18:12
Wspanialy jest ! Wygląda idealnie:)
Pozdrawiam:)
-
maamusi
2011/07/25 11:01:04
@trzcinowisko: bardzo proszę, częstuj się, przymknę oko na te kilka łyżek ;)

@ugotujmy: ten róż zdecydowanie uzależnia :) my też w lodziarniach preferujemy właśnie sorbety, i myślę, że ten nasz nie ma się czego wstydzić w porównaniu z tymi "lodziarniowymi" :) pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że może jest lepszy ;)))

@majanaboxing: dziękuję :) konsystencja faktycznie wyszła idealna :)

Pozdrawiam!
-
2011/09/22 11:14:05
Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

Pozdrawiam :)
-
Gość: Agusia1993, *.rybnet.pl
2012/08/06 22:06:20
no i sorbecik twojego przepisu gotowy już zajadam pychotka polecam wszystkim :D
-
maamusi
2012/08/09 09:53:34
Najlepszy jest z pachnącymi malinami prosto z krzaczka ;)
-
Gość: agaer1993, *.rybnet.pl
2012/08/09 13:17:29
a jaką ilością malin zastępuje się arbuza?
-
maamusi
2012/08/09 13:56:18
myślę, że do ilości arbuza, która jest podana w przepisie, można spokojnie dodać 2-3 garście malin, wzbogaci to smak, a z pewnością nie zmieni konsystencji sorbetu. proszę o wrażenia z eksperymentu :)
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi