Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe ciasteczka z makiem

Kruche, pyszne, pachnące czekoladą i sklejone odrobiną nutelli ciasteczka.

Przygotuj:

- miskę

- wagę

- widelec

- łyżkę

- nóż

- tarkę

- blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

- folię aluminiową

 

1

Skłądniki:

- 300 g mąki

- 150 g zimnego, twardego masła

- 100 g cukru pudru

- 2 żółtka

- 2 łyżki maku

- pół tabliczki gorzkiej czekolady

- szczypta soli

- nutella

 

Plan działania:

1) Przed upieczeniem ciasteczek przeczytaj uważnie to i to

2) Czekoladę zetrzyj na tarce, na stronie z małymi oczkami

3) Do miski wsyp mąkę i dodaj pokrojone masło. Posiekaj masło nożem, żeby wymieszało się z mąką

1

1

4) Dodaj cukier puder, mak, startą czekoladę, sól i żółtka. (pamiętaj, żeby jajka przed rozbiciem umyć w ciepłej wodzie i osuszyć, potem koniecznie umyj ręce wodą i mydłem)

1

1

5) Składniki w misce zagniataj tak długo, aż powstanie zbita, twarda kula ciasta

1

6) Gotowe ciasto owiń folią aluminiową i zostaw na 1 godzinę w lodówce

7) Kulę ciasta przekrój na pół. Z każdej połówki uformuj niezbyt gruby wałek. Pokrój go na krążki szerokości 1 cm.

1

8) Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza

9) Krążki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko zgnieć delikatnie widelcem

1

1

10) Ostrożnie wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasteczka przez 12 minut. Po tym czasie poproś Kogoś Dorosłego o wyjęcie blaszki z upieczonymi ciasteczkami

11) Po upieczeniu ciastka są miękkie, ale to nie oznacza, że nie są upieczone. Kiedy ostygną, zrobią się twarde i kruche

12) Ostudzone ciasteczko posmaruj nutellą i przykryj drugim ciasteczkiem :)

1

1

13) Chrup ze smakiem :)

 

1

 

Ciasteczkowo-czekoladowo-makowo-nutellowego smacznego! :)

sobota, 17 września 2011, maamusi
Print

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/23 18:26:49
Piękne ciacha!
Pozdrawiam i życzę milego weekendu!
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi