Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztecikowe ślimaczki

Bez tych pysznych pasztecików nie wyobrażamy sobie Świąt. Idealne do barszczyku, zupy grzybowej lub rybnej, albo zwyczajnie - do schrupania :)

Nocą z wysokiego nieba,

posypały się gwiazdeczki

i spadając wprost na ziemię,

wirowały w rytm poleczki.

 

     Zobaczyły to śnieżynki

     srebrnym blaskiem zaiskrzyły

     i tak jak małe gwiazdeczki

     też wesoło zatańczyły.

 

Złoty księżyc zadziwiony

patrzył z góry z każdej strony

potem z nieba zszedł na rzeczkę

by zatańczyć też poleczkę.

 

    Kiedy wszyscy się spotkali

    obok zamarzniętej rzeczki

    połączyli swoje ręce

    tańcząc razem w rytm poleczki.



 1

 

Przygotuj:

- miskę

- miseczkę

- wagę

- wałek do ciasta

- nóż

- ręcznik papierowy

- folię spożywczą

- pędzelek

- blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

 

Składniki: (na około 30 pasztecików)

CIASTO

- 30 dkg krupczatki

- 15 dkg zimnego masła

- 2 jajka

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki słodkiej śmietanki

- szczypta soli

FARSZ

- 4-5 garści suszonych grzybów

- 1 bułka pszenna

- 1 mała cebulka

- 1 małe jajko

- sól, pieprz

 

Plan działania:

1) Zanim zakręcisz pachnące grzybami ślimaczki, zajrzyj tu i tu

2) Dzień wcześniej:

- wsyp grzyby do miski, zalej wodą, przykryj. Zostaw na noc.

1

   Pół godziny wcześniej:

- bułkę włóż do miseczki, zalej wodą, przed zmieleniem mocno wyciśnij

1

3) Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Posiekaj wszystko nożem

1

4) Jajka umyj w ciepłej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym, wbij do mąki. Dodaj też proszek do pieczenia, śmietankę i szczyptę soli

5) Zagniataj ciasto, aż uformuje się gładka kula. Owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki

1

6) Przygotuj farsz: - namoczone grzyby, cebulę i namoczoną bułkę zmiel w maszynce do mięsa. Poproś o pomoc przy mieleniu Kogoś Dorosłego.

1

1

7) Do zmielonej masy wbij umyte wcześniej jajko, dodaj soli i pieprzu do smaku, wymieszaj. Farsz powinien być "pieprzny" w smaku

1

8) Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozsmaruj farsz, zostawiając ok. 2 cm brzeg ciasta suchy. Zwiń w rulon jak roladę

1

1

9) Ostrym nożem pokrój ciasto na 1 cm porcje. Podczas krojenia wycieraj nóż ręcznikiem papierowym - suchym nożem kroi się zdecydowanie lepiej

1

10) Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.

11) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj ślimaczki, zachowując odstępy ok. 2 cm. Ostrożnie wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ok. 40-45 minut

1

12) Gdy paszteciki lekko się zrumienią, poproś Dorosłego Asystenta o wyjęcie blaszki z piekarnika

1

13) Gdy ostygną zjadaj ze smakiem lub z barszczykiem :)

 

1

Ślimaczkowo - pasztecikowo - grzybowego smacznego! :)

poniedziałek, 19 grudnia 2011, maamusi
Print

Polecane wpisy

Komentarze
dyrdymalki
2011/12/19 19:17:00
mniam, mogę prosić o jednego :)
-
maamusi
2011/12/19 19:19:15
bardzo proszę, częstuj się :) smacznego!
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi