Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Sylwestrowe sakiewki

Już za kilkanaście godzin przywitamy Nowy Rok. Pewnie będziecie bawić się z rodziną, znajomymi... Mam dla Was świetny pomysł, żeby zaskoczyć gości przepyszną przekąską :)Uwierzcie mi - trudno się od nich oderwać :) Pachną i smakują przecudnie :)

1

Przygotuj:

- blaszkę i papier do pieczenia

- nóż

- deskę do krojenia

- łyżeczkę

 

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego

- gruszka

- ser pleśniowy (wiem, wiem - brzydko pachnie i wygląda, ale smakuje rewelacyjnie - naprawdę warto spróbować! )

- garść pistacji (możesz też użyć orzechów włoskich)

- płynny miód

 

Plan działania:

1) Zanim zaczniesz przygotowywać sakiewki, zajrzyj tu i tu

2) Umyj i obierz ze skórki gruszkę. Przekrój ją na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki

1

1

3) Pistacje obierz z twardej skorupki, pokrusz na drobne kawałki

1

4) Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój na 8 prostokątów równej wielkości

1

5) Na każdym prostokącie połóż 3 plasterki gruszki, pokrusz ser pleśniowy, posyp pokruszonymi pistacjami, polej miodem

1

6) Zakładając narożniki ciasta do środka, ukształtuj sakiewki. Uważaj, żeby ciasto nie popękało, ponieważ miód podczas pieczenia może wypłynąć

1

7) Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia

8) Gotowe paczuszki ułóż na blaszce do pieczenia i ostrożnie wstaw do piekarnika

9) Zapiekaj około 20 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni. Po tym czasie poproś Dorosłego Asystenta o wyjęcie gorącej blaszki z piekarnika

10) Gdy przestygną przełóż je na talerz i posyp pistacjami

 

1

 

Sylwestrowo - gruszkowo - miodowo - pistacjowego smacznego :)

 

 

Korzystając z okazji chcielibyśmy Wam życzyć doskonałej zabawy w noc sylwestrową, smacznych przekąsek i pysznego towarzystwa :)

A nadchodzący Nowy Rok niech będzie dla Was nieustającym pasmem spełniających się marzeń, wielkich i przesmacznych przygód kulinarnych, odkrywania wciąż nowych smaków i prześwietnej zabawy w gotowanie w ulubionym towarzystwie :)

Pozdrawiamy Was serdecznie,

Majulkowi Kucharze

1

czwartek, 29 grudnia 2011, maamusi
Print
Komentarze
2011/12/30 00:03:03
Bardzo fajne! Ja robiłam rok temu podobne ale z camembertem i żurawiną w środku ;) Pozdrawiam!
-
2011/12/30 00:40:14
my też lubimy połączenie sera z żurawiną :) a z ciastem francuskim smakuje chyba wszystko :) pozdrawiam!
-
2012/01/04 11:33:16
Nie ma jak małe przekąski na fajnych spotkaniach :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Niech będzie wyjątkowy i spełni marzenia :)
-
2012/01/05 00:39:23
Bardzo dziękuję i życzę z wzajemnością :)
-
2012/01/06 22:22:51
Świetne te sakiewki! Bardzo fajna przekąska, a w środku same pyszności:)
-
2012/10/15 13:43:42
fajne sakiewki:D
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi