Bo gotowanie jest dziecinnie proste!
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekana papryka jesienna

Nadeszła jesień. Przyniosła ze sobą piękne kolory, bogactwo smaków i aromatów. Dziś napełnimy pysznym i pachnącym farszem rumianą, pękatą paprykę :)

Przygotuj:

- deskę do krojenia

- nóż

- patelnię

- garnek

- miskę

- naczynie do zapiekania (żaroodporne)

- łyżkę, widelec

- łyżeczkę

- ręcznik papierowy

 

1

Składniki:

- 1 torebka ryżu

- olej do smażenia

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 0,5 kg mięsa mielonego

- 3 duże papryki

- sól, pieprz

- cząber, majeranek, papryka ostra w proszku

Dodatkowo:

- kilka pomidorków koktajlowych

- 2 ziemniaczki

- 4 ząbki czosnku

 

Plan działania:

1) Zanim zaczniesz faszerować paprykę, zajrzyj tu i tu

2) Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu

3) Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę

4) Na patelnię wlej 4-5 łyżek oleju, gdy się delikatnie rozgrzeje wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszając co jakiś czas, smaż aż zacznie się delikatnie złocić. Dodaj też do niej łyżeczkę majeranku - będzie pięknie pachnieć i jeszcze lepiej smakować :)

1

5) Po chwili wrzuć na patelnię mielone mięso. Łyżką lub widelcem rozdrabniaj je tak, żeby nie powstały duże grudy mięsa. Dodaj po 2 szczypty soli i pieprzu. Wszystko należy smażyć tak długo, aż na patelni nie będzie ani kawałka różowego mięsa, a zacznie się ono delikatnie rumienić.

1

1

6) Ugotowany ryż wsyp ostrożnie do miski, niech trochę przestygnie

UWAGA!!! Woreczek z ryżem jest bardzo gorący - uważaj, żeby się nie poparzyć!!!

1

7) Paprykom zetnij górne części - powstaną czapeczki z ogonkami. Ze środka wytnij białe, gorzkie części i nasionka. Gotową paprykę umyj i osusz ręcznikiem papierowym

1

8) Do miski z ryżem dodaj przesmażone mięso. Wsyp 2 łyżeczki cząbru, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz. Spróbuj - jeśli wg Ciebie będzie brakowało soli, pieprzu lub innej przyprawy - dodaj jeszcze, aż farsz będzie Ci smakował :) (to się nazywa dodawanie przypraw "na oko" ;) )

1

9) Gotowym farszem napełnij papryki, ugniatając łyżeczką, aby zmieściło się go w papryczce jak najwięcej

1

10) Nadziane papryki ustaw z naczyniu do zapiekania, przykryj czapeczką

11) Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze cząstki. Opłucz je w wodzie i osusz. Pomidorki również opłucz w wodzie i osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na pół. Ząbki czosnku zostaw w łupinkach

12) Cząstki ziemniaków, pomidorków i czosnku rozrzuć wokół papryki, polej wszystko odrobiną oliwy

1

13) Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ostrożnie - najlepiej z pomocą Dorosłego Asystenta - wstaw naczynie do środka i zapiekaj ok. 45 minut

14) Gdy ziemniaczki i papryka będą rumiane - potrawa jest gotowa :) Poproś o pomoc swojego Dorosłego Pomocnika i wyciągnij zapiekankę z pieca

UWAGA!!! Naczynie jest bardzo gorące, uważaj, żeby się nie poparzyć!!!

 

1

Jesienno - zapiekankowo - paprykowego smacznego! :)

 

 

środa, 26 września 2012, maamusi
Print

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ola, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/12 14:10:53
podobną paprykę robiłam na grillu www.zgrilla.pl/zielona-papryka-z-grilla-faszerowana-kasza-i-watrobka/
przyszedł czas na piekarnik :)
Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi